Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach

28 kwietnia 2020 0 przez sex Masterka

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – szczególnie te pełne i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też inne elementy odżywcze. Jakie spośród nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na ostatnie smaki, a także rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zawsze małe. Przeciętny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich zaleta wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można wyszukać w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wykonanie tych związków na system dobry istnieje nie do przecenienia: począwszy od pozytywnego pomysłu na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej komunikuje się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (jest działanie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i rozwija zęby).
Dodatkowo w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Obejmuje ono ponad wartościowe źródło witaminy D, która jest szczególnie aktualna w utrzymaniu homeostazy organizmu, pamięta o jego odporność również stanowi kontrakt z czystą czynnością układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb charakteryzuje się wysoką ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Wyróżniają się wysoką strawnością także są przyswajane w około 90%. Bierze to zbawienny nacisk na liczny stan odżywienia organizmu – i przy tym reguluje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach