Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obecne W Rybach

28 kwietnia 2020 0 przez sex Masterka

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – często te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy również inne składniki odżywcze. Które z nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Obowiązujące W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze wyższej otwartości na różne smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zazwyczaj małe. Przeciętny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich cenę zdrową i prozdrowotną. Jakie składniki można odkryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich to są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Działanie tych kontaktów na układ dobry istnieje nie do przecenienia: począwszy od dobrego wpływu na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej skupia się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (jest robienie antyoksydacyjne i przechowuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i rozwija zęby).
Jeszcze w mięsie ryb to są witaminy: A, E i C. Posiada ono oraz wartościowe źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo istotna w życiu homeostazy organizmu, myśli o jego trwałość także zawiera układ z odpowiednią czynnością układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb charakteryzuje się dużą ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Wyróżniają się wysoką strawnością oraz są przyswajane w prawie 90%. Posiada wtedy dobry pomysł na pełny stan odżywienia organizmu – i przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach